برای افزایش وزن کودک لاغر چه کنیم؟

با وجود تمام نگرانی‌هایی که در مورد افزایش وزن کودک وجود دارد، اما جالب است بدانید که برخی از والدین به دنبال راهکارهایی برای افزایش وزن کودک لاغر و در حال رشد خود هستند و به انرژی (کالری) و مواد مغذی لازم به کمک یک رژیم غذایی متنوع و متعادل نیاز دارند.

بنابراین اگر کودک شما وزن نرمالی ندارد، احتمالا کالری کافی دریافت نمی‌کند. چرا که اکثر این کودکان، معمولاً اشتهای خیلی خوبی ندارند و زیاد غذا نمی‌خورند. گاهی این مساله در اثر بروز یک بیماری جسمی یا روانی حاد و یا مصرف داروهایی است که جلوی اشتهای کودک را می‌گیرند (اصولا داروهای محرکی که برای درمان کودکان ADHD استفاده می‌شوند؛ عامل بی‌اشتهایی هستند).

مهم این است که این روند می‌تواند به سوءتغذیه منجر شود و در آینده باعث بروز مشکلات جدی در مراحل رشد و بلوغ کودک شود. عوارضی مانند کوتاه‌قدی، قائدگی زودرس، کاهش درصد هوش، افت تحصیلی و غیره که گاهی قابل جبران نیستند.

اصولا تغذیه‌ی صحیح در کودکان خردسال با بزرگسالان متفاوت است. چرا که بسیاری از مواد غذایی سالم که مصرف آن‌ها برای بزرگسالان توصیه نمی‌شود؛ برای افزایش وزن کودک نوپا و خردسال مناسب است. مثلا کودکان خردسال به ویژه کودکان زیر ۲ سال، باید بیشتر انواع چربی بخصوص چربی‌های سالم مصرف کنند تا به سرعت رشد کنند.

اما از ۵ سالگی به بعد، کودک شما باید یک رژیم غذایی سالم و کم‌چرب مانند رژیم غذایی توصیه شده برای بزرگسالان داشته باشد. از طرفی با توجه به اینکه معده کودکان کوچکتر است؛ بهتر به جای ۳ وعده در روز به آن‌ها ۶ وعده کوچک اما مقوی داده شود. دادن غذاهای پرکالری اما ناسالم مانند فست‌فود، چیپس، شکلات، کیک، نوشیدنی‌های شیرین و غذاهای چرب اگرچه ممکن است به شما در چاق شدن کودکان لاغر کمک کند؛ اما یادتان باشد این کار ممکن است علاوه بر دریافت مواد مغذی و ویتامین‌های کافی،  باعث چاقی  و نیاز به شروع رژیم جدیدی برای  کاهش وزن نیز شود!

پس شما به عنوان والدین، برای افزایش وزن کودک باید این مسیر را درست طی کنید. حتی اگر کودک شما کم‌وزن است، داشتن فعالیت بدنی اندک مهم می‌باشد. زیرا فعالیت بدنی با تحریک ترشح هورمون‌های شادی و اشتهاآور به رفع بی‌اشتهایی کودک کمک می‌کند. اگر با وجود تلاش بسیار به نتیجه دلخواه نرسیدید؛ ممکن است  اختلالی  یا بیماری مزمنی در بدن کودک وجود داشته باشد که منجر به سوء جذب شده است. پس حتما با پزشک کودکان مشورت کنید.

یک رژیم غذایی زمانی متعادل است که شامل غذاهای متنوعی باشد. پس:

  • برای افزایش وزن کودک هیچ‌کدام از وعده‌های غذایی او را حذف نکنید.
  • بهتر است در زمان تهیه غذای کودک بیشتر به سراغ کربوهیدرات‌های نشاسته‌ای مانند سیب‌زمینی، نان، برنج و ماکارونی بروید.
  • در هفته سه روز را برای پخت غذاهای حاوی پروتئین‌هایی مانند حبوبات، ماهی، مرغ، تخم مرغ و گوشت اختصاص دهید. اگر از ماهی‌های چربی مانند قزل‌آلا استفاده کنید که عالی می‌شود. اما دقت کنید که باید مصرف روغن‌های اشباع در حداقل میزان باشد.
  • هر روز یک یا دو میان‌وعده سالم حاوی انواع مغزجات، میوه‌ها و سبزیجات به کودک بدهید. چرا که فیبر زیادی دارند و باعث تقویت سیستم گوارشی کودک می‌شوند. در این صورت احتمال بروز یبوست و بی‌اشتهایی ناشی از آن بسیار کم می‌شود. در کنار آن اضافه کردن مواد مغذی پرانرژی و دارای ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند شیر، عسل، آواکادو، غلات کامل، ماست طعم‌دار و کره بادام زمینی را فراموش نکنید.
  • آب و شیر گاو پس از ۱۲ ماهگی بهترین نوشیدنی برای کودکان خردسال هستند. پس روزانه ۶ تا ۸ لیوان انواع مایعات بخصوص آب و شیر به کودک خود بدهید. از دادن نوشیدنی‌های کم‌انرژی یا فاقد انرژی مانند نوشابه‌های رژیمی پرهیز کنید. دقت کنید که آب میوه‌ها به دلیل داشتن قند و اسید فراوان ممکن است به دندان‌های کودک آسیب برسانند. به همین دلیل برخی از پزشکان توصیه می‌کنند که اگر تصمیم دارید به کودک خود آب میوه یا اسموتی بدهید، بهتر است با آب رقیق شوند.
  • مصرف نوشیدنی‌ها را در زمان صرف غذا محدود کنید. به این ترتیب کودک شما سریع سیر نمی‌شود و ممکن است غذای بیشتری بخورد.
  • صبور باشید و از پاسخ‌های منفی کودک خود ناراحت نشوید. بدین شکل به مرور باعث تغییر نگرش کودک خود نسبت به خوردن غذاهای متنوع و سالم خواهید شد.

با مطالعه‌ی مطالب مرتب ط با این موضوع در سایت اکسیدو می‌توانید بهترین رژیم غذایی را در جهت سلامت جسمی کودک خود انتخاب کنید.


مشاوره رژیم آنلاین کودکان



برای افزایش وزن کودک لاغر چه کنیم؟
معصومه نادری 19 فوریهٔ 2024
این پست را به اشتراک بگذارید
بایگانی
ورود to leave a comment
CoolSculpting چیست و آیا برای کاهش وزن بی خطر است؟